GAZPROMNEFT NORD WEST

Petrol ürünleri ve dökme kimyasal maddeler ( IMO II ) taşımak ve gemilere yakıt servisi yapmak için, dünyanın herhangi bir yerinde seyir yapmaya uygun, BV kurallarına göre dizayn edilmiş ve üretilmiş 2600 DWT' luk "Petrol ürünleri ve kimyasal madde tanker" idir. Tankerin dizaynında; işlevsellik, emniyet, ekonomiklik, çevrecilik, bakım tutum kolaylığı, ve ergonominin optimum noktası hedeflenmiştir.

 
Gazpromneft Nord West
 
 
Gemi Tasarımı

Geminin temel detay ve üretim dizaynı safhalarında gerçekleştirilen , gemi mühendisliği hesaplamaları, ileri mühendislik uygulamaları, çizimler ve üretim bilgileri için teknolojinin son ürünleri kullanılmıştır. Geminin yapısal mukavemet hesapları Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) ile yapılmış ve optimize edilmiştir. Tekne formu dizaynı ve optimizasyonu Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) araçları ile gerçekleştirilmiştir. Tekne ve donatımı için gerekli üretim bilgi ve belgeleri, geminin bilgisayarda oluşturulan 3B modelinden türetilmiştir.

 
Gemi Konstrüksiyonu

Gemi; kıç pik perdesi, makine dairesi perdesi, balast pompa dairesi perdesi, dört adet kargo tankı perdesi, baş itici odası perdesi ve baş çatışma perdesi olmak üzere 9 adet enine su geçmez perdeye sahiptir. 1-4 nolu kargo tanklarını merkezden ikiye bölen boyuna su geçmez perde mevcuttur. Kargo tank perdeleri ondüle tip olup kargo tanklarının iç taraflarına bakan yapısal eleman yoktur. Kargo bölgesi boyuna sistemde, kıç ve baş taraf ise enine sistemde inşa edilmiştir. Gemi, okyanus aşırı sefer yapmaya, 60 cm’ye kadar buz kalınlığına sahip buzlu bölgelerde seyir yapmaya ve kargo tankları 1.54 t/m³ yoğunluğa kadar yükleri tam dolu veya kısmi dolu şekilde taşımaya uygun tasarlanmıştır. Gemide buz kuşağı hariç A kalite gemi inşa çeliği kullanılmış olup, buz kuşağında ise AH36 kalite gemi inşa çeliği kullanılmıştır.

 
Kargo Sistemi

Gemide; petrol ürünleri ve IMO II kimyasal ürünleri taşımaya uygun, konstrüksiyon, teçhiz ve boya özellikleri açısından MARPOL ve IBC kurallarına göre dizayn edilmiş dokuz (8+1) adet tank vardır. Kargo tankları “phenolic epoxy” boya ile boyalıdır. Kargo devreleri ve kargo tankları içindeki bütün borular ve teçhizler paslanmaz çelik (316 L) den imal edilmiştir. Kargo devresi ana manifold istasyonundan beş (4+1) ayrı yükü, kıç manifold istasyonundan iki ayrı yükü karıştırmadan aynı anda tahliye ve yükleme yapmaya uygun olarak tasarlanmıştır. Toplam tahliye kapasitesi 600 m³/h (110 mlc, 0.8 t/m³ ) tır. Kargo tankları buharlı ısıtma sistemine sahiptir. Her tank içinde çift hat olarak düzenlenen ısıtma kangal sistemi ile yedekleme temin edilmiştir. Isıtma için, biri yedek olmak üzere iki adet buhar kazanı vardır. Her tankta 150 m³/h kapasiteli bir pompa, sabit yıkama makinesi, kapalı elektronik ve manuel seviye ölçüm sistemi, basınç ölçüm sistemi ve sıcaklık ölçüm sistemi vardır. Yanıcı ve parlayıcı ürünleri taşıyabilmek, tahliye ve yükleme yapabilmek için aynı anda iki tank operasyonu için yeterli nitrojen sistemi vardır.

 
 
Makine Dairesi ve Sevk Sistemi

Geminin sevk sistemi, iki adet dört zamanlı dizel makine ve iki adet sabit hatveli pervaneden oluşmaktadır. Gemi AVM-DPS notasyonuna sahip olup, sevk sistemlerden birisinin arızalanması durumunda diğeri ile seyir yapabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Makine dairesinde mürettebat olmadan sevk ve idaresi yapılabilecek şekilde otomasyonu haiz olan gemide, makina dairesine konuşlandırılmış bir makina kontrol odası da mevcuttur. Makine dairesi, işletmenin ve bakım- tutum işlemlerinin ergonomik ve emniyetli yapılabilmesine imkân sağlayan gerekli ve yeterli servis alanlarını sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir.

 

 
Performans
 

Geminin ekonomik servis hızı 12.0 knot olup bu hızdaki yakıt tüketimi 5.3 t/gün’dür. 12 knot hızda ve kazan kullanımda iken geminin seyir sığası 3600 deniz mili'dir. Tek makine ile seyir sürati 10.0 knot’dur.

Gemi, SOLAS, MARPOL ve IBC kurallarına göre, hasarlı ve hasarsız stabilite kriterlerini yerine getirmektedir. MARPOL hasarlı stabilite kurallarına göre, bütün yoğunluklar için, balast ihtiyacı olmadan kriterler sağlanmakta, IBC hasarlı stabilite kurallarına göre sadece 0.9 t/ m³ yoğunluk için balast alma ihtiyacı olmaktadır. Dolayısıyla geminin CDWT ile DWT u aynıdır.

Gemi dizayn hızında giderken dönme dairesi çapı 2*Lwl, durma mesafesi 4*Lwl dir.

 
Manevra Sistemi

Seyir halindeki manevra gereksinimlerini karşılamak için gemide iki adet yüksek kaldırma katsayısına sahip pervane izinde çalışan askı tip dümen yelpazesi mevcuttur. Bu iki yelpazeyi birbirinden bağımsız iki adet ram tipi dümen makinesi kontrol etmektedir. Dümen makineleri köprü üstünden senkronize olarak veya bağımsız olarak kontrol edilebilmektedirler. Limana yanaşma ayrılma veya bir gemiye yanaşma durumlarında ve düşük hızlarda manevra yeteneğinin artırmak içine geminin baş tarafına bir adet baş itici yerleştirilmiştir.

 
Yaşam Mahalli

Geminin yaşam mahalli 2 tanesi ayrı yatak odalı olmak üzere toplam 10 adet özel tuvaletli kabin, ilk yardım odası, mutfak, yemek ve dinlenme salonu, kumanyalık, banyo, kirli giysi değişme odası ve 1 adet kilerden oluşmaktadır. Yaşam mahalli merkezi iklimlendirme sistemi ile iklimlendirilmektedir.

 
Elektrik Sistemi

Geminin elektrik sistemi,

 
Köprü Üstü, Navigasyon ve Otomasyon

Köprü üstü; sevk ve operasyonel verimliliği arttıracak şekilde, karmaşıklıktan uzak ve görevlerin güvenli yapılabilmesi amaçlanarak dizayn edilmiştir.

Bu amaçla köprü üstünde gruplanmış görevlere yönelik sevk, idare ve kargo operasyonları alanları oluşturulmuş, günümüz teknolojisi ve otomasyon tekniklerinden azami ölçüde faydalanılmıştır.